:: Начало Национален клуб българско гонче :: Полезни връзки  :: Карта на сайта 
Новини
За клуба
За гончето
На лов с гончета
Развъждане
Клубни мероприятия
Документи
Галерия
Видео
НКБГ в медиите
Приятели на НКБГ
Контакти
 
В медиите

Изпитание клубни гончета от НКБГ на диво прасе в полигон

сп. "Лов и Куче", април 2011
На 06.03.2011 г НКБГ проведе в м Ремово, до Ракитово изпитание на диво прасе в полигон (гатер). Организаторите бяха проверили още няколко полигона, някои от които с много рядка растителност, други без прасе, трети с много свирепо прасе. Така, че от всички злини избраха най-малката – добър като терен полигон, но с три прасета в него. Любезните домакини правиха многократни опиити да хванат в капан прасетата, но това не им се отдаде.Дата беше предварително обявена и ръкавицата вече беше хвърлена – на война, като на война.
Явилите се 29 кучета бяха разделени в два класа - до 2 год и над 2 години, като в малкия клас взеха участие 15 кучета, а в клас над 2 години - 14 кучета. В класа над 2 години имаше само 2 кучета над 4 годишна възраст. Още в началото обаче се разбра, че противника е корав и се отбранява и напада сърцато и кучетата са в неравностойно положение спрямо прасетата. Имаше най-малко 10 кучета, които по всеобщо мнение ловуват добре в реални условия, но не можаха да покажат работа на полигона (гатера), респектирани от свинското трио. Дори и съдията каза за едно от тях: ”На какво да вярвам. Само преди 2 месеца съм убил прасе на тази млада кучка, а сега не можа да покаже работа”. Съдиите на изпитанието Георги Тошев, Желю Желев и Георги Чаушев бяха безкомпромисни – строги, но справедливи.
Тежкият противник и строгото съдийство прави още по-сладка радоста на призьорите. Ето и класирането:
Клас до 2 години
1 място - Джамбо на Рушен Хасанов - 167 т и I приз
2 място - Гайтан на Пенчо Христозов - 164 т и I приз
3 място - Джери на Георги Узунов - 164 т и I приз
4 място - Доко на Васил Гюров - 128 т и III приз
5 място - Руди на Георги Мечкаров - 96 т и III приз
Първите три кучета от този клас са с много малка разлика в точките, дори второто и третото са с еднакъв брой точки.
Клас над 2 години
1 място - Бомба на Георги Узунов - 155 т и I приз
2 място - Запал на Сълко Литов - 142 т и I приз
3 място - Хера на Николай Крумов - 139 т и III приз
4 място - Зара на Сейхан Мухарем - 115 т и III приз
След приключване на изпитанието бяха пуснати три от победителите, за да се изравнят силите. Шоуто за публиката беше невероятно.
Награди под формата на храна за кучета раздаде официалният спонсор на клуба Гигаконсулт, вносител на храните Гозби.
Потърсихме мнението на председателя на НКБГ за изпитанието. ”Едно доста трудно изпитание с предимно млади кучета. Доволен съм от посещаемостта на изпитанието, целта ,на което беше да видим готовността ни за подобен вид изпитания и да преценим развъдната си дейност и работата с младите кучета. Целта ни в никакъв случай не е била да впечатлим обществеността (тогава бихме изкарали само остри и натренирани кучета и бихме отчели 100% успеваемост). Искам да благодаря на всички участници за проявения кураж – никой не се отказа от участие, въпреки неравностойния противник. От друга страна всички участници в подобен вид изпитания трябва да си дадат сметка, че е необходима и известна тренировка в полигона, тъй като условията в него не са като тези на реален лов. Призовавам от страниците на вашето списание българските ловци да ловуват с нашата си национална порода – българското гонче ”.
[още статии]
  Copyright (c) 2010 - 2024 Национален клуб българско гонче