:: Начало Национален клуб българско гонче :: Полезни връзки  :: Карта на сайта 
Новини
За клуба
За гончето
На лов с гончета
Развъждане
Линии в породата
Разплодници на НКБГ
Развъдници
Клубни кучета
Родословия 1
Родословия 2
Родословия 3
Клубни мероприятия
Документи
Галерия
Видео
НКБГ в медиите
Приятели на НКБГ
Контакти
 
Развъждане

ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ НА ЛИНИИ В ПОРОДАТА

Тарзан
(26.06.1996 - 09.2005)

Производител: Тихомир Николов, Ботевград
Собственик: Тихомир Николов, Ботевград
 
 
 

 Блейк (от ФЧПЛК-Русе)
 Мурджо (от ФЧПЛК-Русе)  Мимо (от ФЧПЛК-Русе)
 Янтра (от ФЧПЛК-Русе)
 Аля (от ФЧПЛК-Русе)  Асен (от ФЧПЛК – Русе)
 Царица (от ФЧПЛК – Русе)
 Пума (на Тихомир Николов)
 Арап (от ФЧПЛК-Русе)  
 
 Видра (от ФЧПЛК-Русе)  
 


За Тарзан


Бях обещал на благодарните читатели, че ще опиша житието на известното българско гонче Тарзан.
Много кучета от породата в момента носят неговите гени. Той, както и стопанинът му - Тихомир Николов, са допринесли много за любимата ни национална порода.

Прародителите на Тарзан са от развъдника от Русе. Годината е 1987. Любители на породата от ловна дружинка "Трудовец" закупуват от Русе две млади кучета - мъжко и женско за по 220 лв. тогавашни пари. Имената им са Видра и Арап. От тях се ражда майката на Тарзан - Пума. Тихомир я взема на 40 дена след дълги наблюдения върху родителите. Бащата на Тарзан е прочутият Блейк от Враца (също от Русе). Кучето е трикратен първенец на регионалните изложби в гр. Плевен. Лично Пенчо Кубадински взима участие в съдбата на Блейк. От неговата реплика "Я пуснете Мурджо на Аля!" започва живота на Блейк. По онова време Мурджо отстъпва по известност само на кучето Асен. И така от Блейк и Пума се раждат 14 кученца! Едно от които е Тарзан.

От майка си Тарзан наследява силната страст към лова на диви прасета. Сърните гони не повече от 10 минути. Той става жертва на обстоятелството, че кучетата се затриват най-много, когато прогонват и на 1 година и 4 месеца, увлечен в гонитба на огромен глиган, навлиза дълбоко в ловището на село Бойковец (Етрополско), където попада в ръцете на известния бръснар - кучекрадец. Само бързата реакция на собственика, помоща на етрополската полиция и късмета го връщат обратно в дома му.

Тарзан е заплодил над 160 кучки и е произвел над 1000 кученца. Шампион е на породата през 2002 г. на първата мащабна изложба за породата в с. Баня (Панагюрско). Тактичността на собственика лишава кучето от сигурни победи на ринга и през следващите години. Най-известният наследник на Тарзан е Бруно - собственост на Тодор Петров от Горна Малина. Шампион е през 2003 и 2004 г. Бруно редовно участва в гонките на диви свине, провеждани в ДДС "Витиня". При един от излетите в сезона 2005-2006 г. агресивен глиган жестоко разпаря Бруно. Кучето е спасено, въпреки че червата му са били извадени, само благодарение на бързата и правилна реакция.

На всички национални изложения наследниците на Тарзан взимат всички призови места. Венец на кариерата му е титлата Шампион на ветераните през 2005 г.

От всички краища на България - Хасково, Видин, Пловдив, Карлово, Добрич и др. се чуват само ласкави думи за наследниците на Тарзан. Интересен факт е случилото се със сина на Тарзан (собственик Георги Узунов от Брестник - Пловдивско). След като ловецът преждевременно го отписва след 1 година гледане и го дава на свой познат, при който кучето след още 1 година прогонва страхотно, той си го връща и сега не си дава и къщата за кучето.

Увлечен в разказа за Тарзан, Тихомир късно вечерта се обади в Хасково, където Сабри е собственик на сина на Тарзан - Роко - друго известно куче.
- Как е Роко, Сабри?
- Няма отказване - лае здраво, - бе отговорът.
И такива примери могат да се дават безброй. За съжаление, на мен се падна да направя последната снимка на Тарзан (юни 2005 г.). На нея той е с признаци на остаряване, но все още бодър. Нали знаете как е при кучетата - умират бързо. Та това научих септември същата година.

Все пак Тихомир е щастлив собственик на куче. Сред множеството деца, внуци и правнуци на Тарзан сигурно ще се появи и блесне Тарзан ||, което му пожелаваме.

Георги П. Боков
сп. "Лов и Куче", февруари 2006
[още линии]
  Copyright (c) 2010 - 2024 Национален клуб българско гонче