:: Начало Национален клуб българско гонче :: Полезни връзки  :: Карта на сайта 
Новини
За клуба
За гончето
На лов с гончета
Развъждане
Линии в породата
Разплодници на НКБГ
Развъдници
Клубни кучета
Родословия 1
Родословия 2
Родословия 3
Клубни мероприятия
Документи
Галерия
Видео
НКБГ в медиите
Приятели на НКБГ
Контакти
 
Развъждане

ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ НА ЛИНИИ В ПОРОДАТА

Джони
(01.04.1993 - NA)

Производител: ФЧПЛК-Русе
Собственик: Марин Арбалиев, Баня

3 x C.A.C.


 
 
 

 Мурад (от ФЧПЛК-Русе)
 Джони (от ФЧПЛК-Русе)  Боби (от ФЧПЛК-Русе)
 Ася (от ФЧПЛК-Русе)
 Мая (от ФЧПЛК-Русе)  Арап (от ФЧПЛК-Русе)
 Негра (от ФЧПЛК-Русе)
 Кичка (от ФЧПЛК-Русе)
 Балкан (от ФЧПЛК-Русе)  Горан (от ФЧПЛК-Русе)
 Зоя (от ФЧПЛК-Русе)
 Лида (от ФЧПЛК-Русе)  Пирин (от ФЧПЛК-Русе)
 Вера (от ФЧПЛК-Русе)


Потомците на Джони са 261


Откакто се помня, вкъщи постоянно се говореше за лов, за кучета, за веселите мигове, прекарани през ловния излет. Петко Арбалиев беше изключитекен ловец. А за неговите гончета Геро и Вълчан още се разказват легенди. Бяха страхотни свинари. Той винаги казваше, че ловец без куче, не е ловец.

Станах ловец през 1985 г. Исках да не го разочаровам. С много любов отгледах първото си гонче - Жеко, страшен свинар. Беше много свъртен, злобен и упорит. Но както се казва, хубава стока лесно не се задържа. Поканиха ме на лов в чуждо землище, и "добри приятели" ми го откраднаха. Същата участ сполетя и неговия син Геро. Зарекох се, че ще отгледам хубаво гонче, но извън землището на Баня няма да ловувам с него. Така и стана. Отгледах Джони.

В началото всички банци гледаха с недобро око. Като на всяко младо гонче. С всеки изминал ден той даваше добри показатели. Личеше си, че е от потомък на чистокръвни русенски родители. Лапите му ставаха огромни; тялото високо и дълго, гърдите започнаха да се отварят широки. Ушите дълги и правилни; косъмът къс, лъскав и черен. Бялата точка на гърдите бе като светъл лъч, който събираше всички ловджийски погледи. А като прогони, гласът му бе като камбана - дебел, плътен и ясен. А да го чуеш как залайва глиган на място, ти се пълни душата от удоволствие. От година на година се увличаше само по свинския лов и стана, достоен за подражание.

В началото се страхувах да го водя по ловни изложби, препатил от многото кражби на ловни гончета, но впоследствие мои колеги-ловци ме убедиха. Всяка година Джони е първенец в своя клас - на изложението в м. "Оборище", първо място CAC; Пазарджик, 20.05.2000 г. – национално - първо място CAC и BOB; Пловдив, 01.04.2002 г. - национално - отличен. А тази година на изложението в гр. Пловдив Джони бе с двоен успех. Синът му Вълчан стана първи в открит клас - CAC, а Джони в клас ветерани - CAC и BOB.

Не закъсняха и мераклиите ловци да заплодят своите женски гончета и да се сдобият с чистокръвни подобрени. Всяко второ гонче в с. Баня е от Джони. С негови потомци се гордеят: П. Панчев, Ст. Вранчев, П. Гидиков, Т. Славков, Т. Арбалиев, Л. Танковски, Ив. Ножделов, Ив. Вранчев, Ив. Мутев, Иг. Игнатов, Д. Игнатов и др.

Не са малко и кучките, заплодени из цяла България. Като сложа една черта, потомците на Джони са 261 броя новородени гончета. А друг е въпросът колко са оцелели при тяхното отглеждане и нивото на тяхното създаване като гончета. Винаги съм казвал, че при раждането си гончето взема 70% от гена на родителите си. Останалите 30% трябва да му придаде неговия собственик. А това става с много, много труд и любов.

Хубавото си е хубаво. По това се запалиха ловците от с. Баня и по агитация на М. Точев направиха клуб “Българско гонче”. Нека видят хората в България и навън, че и ние имаме хубави и расови гончета. Нека българското гонче се очертае като една от най-добрите породи в България.

Е на моите съселяни съм им малко обиден, като не ме поканиха да взема участие в деня на учередяването на клуба, но това си е за тяхна сметка. Аз пък им пожелавам от сърце успех в бъдеще и нека техните гончета постигнат това, което аз, Марин Арбалиев, постигнах с моите Джони, Вълчан и Капка.

Марин Арбалиев,
с. Баня, Пазарджишко,
в-к. “Наслука”
[още линии]
  Copyright (c) 2010 - 2024 Национален клуб българско гонче